Як вибрати йогуртницю

Йогурт – кисломолочний продукт з підвищеним вмістом сухих знежирених речовин молока, вироблений з використанням суміші заквасочних мікроорганізмів – термофільних молочнокислих стрептококів та болгарської молочнокислої палички. Таке визначення дає Федеральний закон Російської Федерації від 12 червня 2008 р. N 88-ФЗ “Технічний регламент на молоко та молочну продукцію”.

А от у Болгарії, на батьківщині йогурту, вважається, що справжній – він не повинен містити жодних «додаткових» сухих речовин. Будь то сухе молоко, пектин, цукор, загусники, консерванти. Більше того, МОЗ республіки запроваджено найсуворіші вимоги до стандартизації та складу справжнього йогурту. Такі драконівські, що навіть продукція, наприклад, найвідомішого виробника молочних продуктів – Danone, та інших компаній, яку ми всі звикли називати «йогурт», не може так називатися на території цієї балканської країни.

Загалом, у російських магазинах, щоб знайти справжній йогурт – продукт для організму дуже корисний (передусім для придушення анаеробного бродіння у шлунково-кишковому тракті), треба докласти чимало зусиль. І не факт, що вони увінчаються успіхом. Що ж тепер – зовсім відмовитися від споживання цього не тільки корисного, а й смачного продукту? Зовсім ні! Вихід – придбати йогуртницю та готувати йогурт удома.

Які бувають йогуртниці, як вибрати йогуртницю. Які вони бувають

Йогуртниці, хоч і випускаються різними виробниками, насправді всі однакові. Це вам не складний прилад, напханий процесорами та мікросхемами. В Інтернет йогуртниця не виходить, MMS не посилає та й кіно на ній не подивишся. Типова йогуртниця є набір з 7-8 баночок (кожна ємністю по 150 або 125 грамів відповідно). Баночки можуть бути скляними чи пластиковими. Краще брати скло, бо в цьому випадку абсолютно виключена ймовірність того, що при нагріванні (відбувається в процесі роботи апарату) із пластику виділятимуться шкідливі для здоров’я людини речовини. Банки обов’язково з кришками, поміщені у спеціальний пластмасовий контейнер (круглий або прямокутної форми), також із кришкою. Конструкція контейнера передбачає нагрівальний елемент, що працює від звичайної електромережі. Йогуртниця може бути з таймером або без нього. Таймер потрібен для того, щоб користувач міг самостійно вибрати час приготування йогурту, щоб контролювати процес.

Інший варіант – йогуртниця з однією банкою (як правило, літровою). В принципі, якщо у вас велика родина, краще, мабуть, купити прилад із маленькими баночками. Щоб кожен міг поласувати в індивідуальному порядку, а не тягав весь час із холодильника банку з йогуртом. А от якщо сім’єю ви не обтяжені або вона у вас невелика («ти, та я, та ми з тобою») – можна обмежитись і однією ємністю. Втім, тут усе суб’єктивно, звісно.

Як готується йогурт. Як готується йогурт.

Все дуже просто. Берете молоко, можна парне, можна з магазину, але бажано все ж таки не порошкове (жирністю до 6 %), змішуєте його із закваскою («живим» йогуртом – якщо знайдете такий у супермаркеті або з біфідумбактеріном, в аптеках продається і спеціальна – «Наріне» »). Змішуєте ці компоненти можна за допомогою міксера або в блендері. Потім розливаєте отриманий мікс по баночках йогуртниці (бажано якнайшвидше). Увага: кришками наповнені баночки закривати не потрібно!

Далі – поміщаєте баночки в базу йогуртниці. Якщо використовуєте не всі ємності – стежте, щоб ті, які підуть «в роботу», стояли тісно присунутими один до одного. Закриваєте кришку приладу. Вмикаєте таймер. Часто це можна зробити двома способами – або встановити його на той час, коли ви почали готувати йогурт (розлили по баночках молочну суміш), або на той час, коли, на вашу думку, йогурт буде готовий. Загалом, приготування йогурту займає зазвичай 8-10 годин.

Хто виготовляє йогуртниці і скільки коштує хороша йогуртниця. Прилад не гудітиме або ще якось підтверджуватиме те, що він приступив до приготування йогурту. Не турбуйтесь – так і треба. Процес, як кажуть, пішов. Баночки та їх вміст будуть мелено підігріватись, температура встановиться приблизно 40-45 ºС і залишиться постійною до закінчення циклу.

Варто зазначити, що в процесі приготування йогуртницю не можна рухати, переставляти – вона повинна бути спокої. Тому подбайте заздалегідь про місце, де прилад нікому не завадить.

Після встановленого часу прилад автоматично вимкнеться. Виймайте баночки з йогуртниці. Вони мають бути теплими, на кришці приладу побачите конденсат. Тільки тепер закривайте кришкою кожну баночку та відправляйте в холодильник. Йогурт можна буде вживати приблизно через годину-півтори. Перед цим ви вільні додати до нього свіжі фрукти, варення, горіхи, цукор, мед.